Localhost’a Joomla Kurulumu

Yayınlandı: 25 Ağustos 2012 / Genel
Etiketler:, , , ,
Apache Kurulumu:

Apache kurulumu yapmadan önce paketlerimizi güncelleyelim

sudo apt-get update

daha sonra Apache kurulumunu gerçekleştirelim.

sudo apt-get install apache2

Php ve MySQL Kurulumu;

sudo apt-get install php5 php5-mysql mysql-server

komutu ile Php ve MySQL kurulumunu yapabilirsiniz. Kurulum sırasında bizden MySQL için root parolası isteyecektir parolayı yazdıktan sonra kuruluma devam ediniz. Kurulumları gerçekleştirdikten sonra Apache’yi yeniden başlatalım.

sudo /etc/init.d/apache2 restart

komutu ile Apache’yi yeniden başlattıktan sonra tarayıcımıza “localhost” veya “127.0.0.1” yazarak çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz.

Sıra geldi Joomla paketini indirip kurulumunu yapmaya. İlk olarak Joomla’nın resmi sitesine girip son versiyon olan Joomla paketini indirelim. Ben bu yazıyı yazarken Joomla’nın en güncel sürümü 1.5.15 sürümü ve kurulum ona göre anlatılmıştır.

Veritabanın oluşturulması;

Joomla kurulumu için ilk önce bir veritabanı oluşturmamız lazım. Konsolu (Uçbirim) açıyoruz ve veritabanını oluşturmaya başlıyoruz.
Aşağıdaki komut ile MySQL’a bağlanıyoruz. Kodu yazdıktan sonra bizden şifre isteyecektir oraya MySQL kurulumunda yazdığımız şifreyi yazalım.

mysql -u root -p

Aşağıdaki komut ile yeni bir veritabanı oluşturunuz.

create database joomla;

Sıra geldi Joomla için bir kullanıcı oluşturmaya.

create user 'joomla'@'localhost' identified by 'parola_giriniz';

Kullanıcımıza Joomla veritabanı için yetkiler vermeliyiz onun için şu komutu kullanınız.

grant all privileges on joomla.* to 'joomla'@'localhost' with grant option;

Daha sonra “quit” yazarak MySQL’ı kapatabilirs

Joomla Kurulum;

İndirdiğiniz Joomla paketini açıp içindekileri masaüstüne çıkartın. Daha sonra konsola gelip

sudo nautilus

komutunu vererek klasörlere erişimi root yetkisi ile açmış oluyoruz. “/var/www” klasörüne gidiyoruz ve Joomla dosyalarını atıyoruz. Ben Joomla adında bir klasör açıp atmıştım siz de istediğiniz bir ad ile klasör açabilirsiniz.

Dosyaları attıktan sonra tarayıcımızı açıp arama çubuğuna

127.0.0.1/joomla

yazıyoruz. Joomla yerine siz hangi klasör adı verdiyseniz onu yazınız. Bizi Joomla şöyle bir görüntü ile karşılayacaktır.
Buradan Türkçe’yi seçip “sonraki” yazan butona tıklıyoruz. Diğer sayfada denetim bölümü yer almaktadır.

Dikkat etmiş iseniz “configuration.php“ karşısında kırmızı yazı ile “Hayır” yazmaktadır. Kurulumun sonunda configuration.php dosyasını el ile düzeltmek istemiyorsanız bu dosyaya yazdırılabilir hakkı vermemiz gerekir

Klasörün içine girip “configuration.php-dist” dosya adını “configuration.php” ile değiştirin daha sonra konsola gelip

sudo chmod 777 /var/www/joomla/configuration.php -R

komutunu verip konsolu kapatıyoruz. Kuruluma tekrar gelip sonraki diyerek diğer sayfaya geçebilirsiniz. Burada lisans bilgileri yazmaktadır. Joomla’nın GNU/GPL v2.0 ile lisanslandığını görüceksiniz. Burayıda geçip veritabanı bölümüne geliniz.

Veritabanı Türü : MySQL
Sunucu Adı: Localhost
Kullanıcı Adı: Veritabanı için oluşturduğumuz kullanıcı adını yazınız.
Şifre: Kullanıcı için oluşturduğumuz şifreyi giriniz.
Veritabanı Adı: Buraya veritabanı adını giriniz.

Gerekli yerleri yukarıdaki anlatımdaki gibi doldurduysanız diğer Burada yapmamız gereken kurulum için kullandığımız installation sayfaya geçiniz. Bu sayfada bizden ftp bilgilerini istemekte burayı klasörünü silmek. Sildikten sonra “Yönetici” butonuna tıklayacağız ama atlayabilirsiniz. tıklamadan önce şunu belirteyim:

Site yapılandırma ayarlarına geldik. Site adına istediğiniz bir adı yazınız orası sitenizin ismi olacaktır. Yönetici e-posta adresi ve şifre belirleme bölümünde ilk olarak mail adresinizi yazınız daha sonra sitede yetkili olabilmek için şifrelerinizi yazınız. Bilgileri doldurduktan sonra diğer sayfaya geçiniz. Böylece kurulum tamamlanmış olacak ve bize şöyle bir görüntü gönderecektir.

Kırmızı renkte şöyle bir yazı yazmaktadır.

LÜTFEN INSTALLATION DİZİNİNİ TAMAMEN KALDIRMAYI UNUTMAYINIZ

Bu noktadan ötesine installation klasörünü kaldırmadan geçemeyeceksiniz. Bu engelleme, Joomla’nın bir güvenlik özelliğidir.

Burada yapmamız gereken kurulum için kullandığımız installation klasörünü silmek. Sildikten sonra “Yönetici” butonuna tıklayacağız ama tıklamadan önce şunu belirteyim:
Yönetici kullanıcı adımız admin’dir giriş yaparken kullanıcı adı olarak onu kullanacağız. Şimdi yönetici butonuna tıklayıp siteye admin olarak giriş yapalım. Kullanıcı adına admin, şifreye ise yapılandırmada belirttiğimiz şifreyi giriyoruz. Admin paneline girdikten sonra site ile ilgili ayarları yapabilirsiniz.

kaynak: http://cehars.github.com/

Yorum bırakın