Dizinleri Şifreleme

Yayınlandı: 25 Ağustos 2012 / Genel
Etiketler:,

Linux’ta bu iş için iki geçerli yöntem var: Root haklarıyla dizin oluşturmak ve EncFs dizini oluşturmak. İkisini de ayrı ayrı inceleyelim:

Root haklarıyla şifreli dizin oluşturmak

Bu yöntem istisnasız bütün Linux dağıtımlarında uygulanabilir. Bunun için işletim sisteminizin dosya yöneticisini Root haklarıyla çalıştırmanız gerekiyor. Ubuntu ve türevlerinde yazılımı Root haklarıyla çalıştırmak için isminin önüne Sudo komutu getirmelisiniz. Diğer dağıtımlarda ise ilk önce su – komutunu, ardından Root şifresi, ondan sonra da dosya yöneticisinin adını girmelisiniz. Her masaüstü yöneticisinin dosya yöneticisi farklı olduğu hepsinin komutlarını sıralayalım:

Gnome için: sudo nautilus
Kde için: sudo dolphin veya sudo konqueror
Xfce için: sudo thunar
Lxde için: sudo pcmanfm

Böylece dosya yöneticisi Root haklarıyla çalışacaktır. Şifreli dizini nerede oluşturacaksak oraya girdikten sonra bir klasör oluşturmamız ya da var olan bir klasörü seçmemiz gerekiyor. Sağ tıklayıp özelliklere girdikten sonra her türlü erişim hakkını ayarlamamız mümkün.

EncFs dizini oluşturma

İlk yöntem her ne kadar işe yarar ve güvenli olsa da bu yöntemin güvenliği dosya yöneticinize, dosya sisteminize ve yönetici şifrenize bağlıdır. Çok daha güvenli bir yöntem isteyenlerse EncFs yöntemini kullanmalılar.

EncFs dizinleri diğer dizinlerden farklı bir yapı arzeder ve farklı bir şifreleme algoritması kullanır. Güvenliği en üst düzeydedir. Örneğin geçtiğimiz ay Ubuntu-TR forumda gördüğüm bir haber FBI’ın bir yıl boyunca bir EncFs dizinini çözmeye çalıştığını ama başaramadığını yazıyordu. Bu kadarını ben de beklemiyordum. Ama çok fazla gizlilik isteyenler için iyi bir haber bu.

Bu tür dizinleri oluşturmak ve kullanmak için çeşitli yazılımlar var ve bunlardan birine ihtiyaç duyuyoruz. Bu tür yazılımları Ubuntu deposunda bulabilirsiniz. Bu iş için yaygın olarak kullanılan yazılım True Crypt yazılımıdır ve görevini hakkıyla yerine getiriyor. Fakat ben size daha sade, daha kolay bir yazılım olan Cryptkeeper yazılımını öneriyorum, Ubuntu deposunda bulabilir, sudo apt-get install cryptkeeper komutuyla da kurabilirsiniz.

Yazılımı kurduktan sonra Uygulamalar/Sistem Araçları/Cryptkeeper yolu ile yazılımı çalıştırabilirsiniz. Tıkladığınız andan itibaren bildiri alanına bir anahtar simgesi yerleşecek. Bu simgeyi sol tıklayın, karşınıza iki seçenek çıkacak: Bir EncFs klasörünü içe aktar seçeneği ve yeni şifreli klasör seçenekleri. İlk seçenek, daha önce kullandığınız, elinizde bulunan bir EncFs dizinini yazılıma tanıtmayı ve bu sayede bu bilgisayarda da kullanabilmenizi sağlar Diğer seçenek ise yeni bir tane oluşturur. Biz yeni bir tane oluşturalım. Yeni şifreli klasör seçeneğini tıkladığımız an karşımıza şöyle bir ekran gelecek:

Bu ekranda klasörü bilgisayarın neresinde oluşturacağımızı soruyor ve aynı zamanda klasör için bir isim belirlememizi istiyor. Biz de bunları belirttikten sonra ileri butonuna basıyor ve karşımıza resimde gördüğünüz ikinci ekran geliyor:

Klasörümüz için güçlü bir şifre belirleyelim, sağlam bir şifre olmasına fayda var. Fakat dikkat edin, yanlışlıkla başka bir şifre belirlerseniz ya da şifrenizi unutursanız bu klasörü açmanız hiçbir yolu yok, çöpe yollamak zorunda kalırsınız, buna çok ama çok dikkatli olun.

Bu aşamayı da tamamlayınca dizinimiz hazır hale gelecek. Ve ilk seferinde kendisi çalışacak, diğer seferlerde ise yazılımı çalıştırdığınızda bildirim alanına yerleşen anahtar simgesini sol tıklayıp orada görünen klasör ismine tıklamanız ve ardından şifresini girmeniz yeterli.

Klasöre bağlandıktan sonra tıpkı bir USB disk, bir CD ya da onun gibi bir şeymiş gibi klasörün masaüstünde bir simgesini göreceksiniz. Klasörle işiniz bittiğinde sakın bu simgeyi sağ tıklayıp bağı kaldır, çıkart, donanımı güvenle kaldır gibi seçenekleri tıklamayın. Klasörü kaldırmak için yapmanız gereken bildiri alanında simgeyi sol tıklamak ve klasörün isminin yanında tik işaretini kaldırmak

kaynak: http://cehars.github.com

Yorum bırakın